Agro - Duitsland

Fruitbedrijf Jürgen Benninghoven

De uitdaging kort samengevat

Centrale CO2 koelinstallatie voor fruitopslag in 7 gekoelde cellen

Overcapaciteit voor 2 extra ULO-cellen (Ultra Low Oxygen) in de nabije toekomst

Warmterugwinning: ‘gratis’ verwarming van werkruimtes via restwarmte uit koelproces

Werking van de installatie 24/7 te volgen via computer en mobiele telefoon

De klantvraag

Jürgen Benninghoven is een vooruitstrevende fruitteler met oog voor een gezonde omgeving en een gezonde toekomst. Op zijn bedrijf, met hoofdvestiging in het Duitse Ratingen, vlakbij Düsseldorf, wordt gebruik gemaakt van innovatieve teeltmethodes. Ook voor de opslag van zijn fruit, waaronder appels, peren en aardbeien, zoekt hij naar vernieuwende en duurzame oplossingen.

We vinden het dan ook mooi dat hij in Bakel uitkwam, en ons bij Koning Koudetechniek vroeg de complete koeltechniek te verzorgen in de gloednieuwe opslaghal die hij bij zijn bedrijf liet optrekken.

Onze oplossing

Bij Koning Koudetechniek gaan we eigenlijk altijd uit van koelinstallaties die werken met CO2 als koudemiddel. Op de eerste plaats is CO2 een efficiënt koudemiddel, wat onze installaties energievoordeel geeft. Daarnaast is CO2 een natuurlijk product, waardoor het geen milieubelasting heeft t.o.v. chemische koudemiddelen.

Voor Obstbau Jürgen Benninghoven ontwikkelden we een CO2 koelinstallatie met voldoende capaciteit voor het onderhouden van de juiste inkoel- en bewaartemperatuur in zes koelcellen en een werkkoelcel voor de bewaring van appels en peren. We rustten de installatie bovendien uit met overcapaciteit. Twee nog te bouwen ULO-cellen, waarbij het fruit versgehouden wordt onder extreem zuurstofarme condities, kunnen in de toekomst ook vanuit de centrale koelinstallatie worden bediend.

Gratis verwarming van werkruimtes via restwarmte

Een derde voordeel van CO2 als koudemiddel hadden we nog niet genoemd. Terugwinning van warmte, die als bijproduct van het koelproces ontstaat, is relatief eenvoudig. Dat doen we dus ook voor Jürgen Benninghoven, waardoor hij zijn werkruimtes duurzaam en gratis kan verwarmen uit de gegenereerde restwarmte van de koelinstallatie. Dat hij zijn installatie 24/7 kan volgen via zijn mobieltje of PC, maakte hem helemáál enthousiast.

Deze zomer, ruim voor de oogst van de appels en peren, zorgden onze vakkundige monteurs voor de complete installatie en voor een uitgebreide gebruikstest. Daarmee geven we Jürgen Benninghoven een compleet koelsysteem dat niet alleen bijdraagt aan zijn ideeën over een gezonde en duurzame toekomst, maar waarop hij ook 24/7 kan vertrouwen.

Aanvragen koeladvies

Vraag vrijblijvend koeladvies aan en één van onze koeltechnisch experts neemt contact met je op!